Programok típusai

Tudástár

Aktualitások

Képgaléria, videók

ÖKO-játékok

Környezettudatos játékok

Az ökojáték.hu weboldal tulajdonosaiként Magyarország egyik legnagyobb és legváltozatosabb környezeti nevelésre specializált játékparkjával rendelkezünk. A folyamatosan fejlődő eszközparkunk professzionális kivitelű óriásjátékokat tartalmaz, melyek minden korosztály igényeinek megfelelő kihívásokkal szolgálják a tartalmas szórakozást. Biztosítják a játszva tanulás hatékony és feledhetetlen élményét. A játékok alapvetően természetes anyagokból készültek, az összeállított feladatsor változatos, a tematika kidolgozásánál különös figyelmet fordítottunk a dinamikus és a statikus elemek összhangjára, valamint az alapvető kulcskompetenciák fejlesztésére (úgy mint: érdekcsoporton belüli és csoportok közötti kommunikáció fejlesztése, csoportosan végzett problémamegoldás fejlesztése, csoportmunka, finommotoros készségek fejlesztése, kreativitás-elvonatkoztatás képességének fejlesztése stb.).

Super SelAction

16 nm-es csapatjáték, melynek során összehangolt munkával egy mágnest irányítva gyűjtjük a hulladékot a megfelelő kukába. Minél többen gyűjtjük szelektíven a hulladékokat, annál több természeti erőforrást, energiahordozót tudunk megspórolni a jövőnknek! Ebben a játékban a "szennyezett" alapterületen mindenféle szemét van elszórva. A feladat szelektíven megtisztítani a területet! Ehhez az kell, hogy négyen közös erővel úgy mozgassák a nagy darut, hogy a hulladékok a megfelelő színnel jelzett gyűjtőbe kerüljenek alapanyaguk szerint! A Super SelAction játék összehangolt munkát igényel a játékosoktól, így kiválóan fejleszti a csapatban gondolkodás képességét.


Ökogubanc

A kesze-kusza színes kötelek között kell a gyerekeknek egy karabínerrel a megfelelő színű kötélre csatlakoztatva a hulladékot a helyes sarokba eljuttatni. Egyedül és csapatban is játszható játék, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt izgalmas, különösen ha időre megy a verseny!


Szorgos Szelektív Szortimer

A dekor szemetek egy futószalagon érkeznek, ezeket kell a gyerekeknek a nagy méretű, felfüggesztett fakanalakkal leütniük, amikor azok a megfelelő színű kukához érkeznek. A játékvezető szakanimátor által a gyerekek megtanulják, hogy mit hova kell dobni, melyik hulladék melyik szelektív csoportba tartozik és miért. A gyerekek a játék során kézzel fogva is megtapasztalják az anyagfajták minőségbeli különbségeit. A játék gyorsaságot, koncentrációt fejleszt, valamint csapatmunkára nevel.


Magyarország puzzle (ÖKO-Labirintusban felépíthető)

A domborzati térkép puzzle darabjai megye alakúak, amelyeket a külön színekkel ábrázolt EUrégiók megfelelő területére kell elhelyezni. Ez a játék igazi kuriózum!

Képek a játékról »


Hulladék Udvar (ÖKO-Labirintusban felépíthető)

A Hulladék Udvar a valóságban az a hely, ahol a szemetet szétválogatják és előkészítik a további feldolgozásra. A gyerekek megtanulják mi a veszélyes, mi az összetartózó, mi hova való. Játékunkban az ártalmatlan alapanyagokból készült „veszélyes hulladékot” pl kerékgumi, benzines kanna, elem stb. a gyerekeknek a Hulladék Udvart jelképező nagy fa táblában a megfelelő alakú lukba kell belerakni. Formafelismerős játék, mely kifejezetten a legkisebbeknek készült!

Képek a játékról »


Szelektív Óriás Csúzli (ÖKO-Labirintusban felépíthető)

A táblán egy szelektív sziget igényes kivitelű ábrázolása látható, a lukak pedig különböző magasságokban vannak elhelyezve. A csúzli segítségével kell a szelektív színűre festett puha anyaglabdákat a kézzel megfestett fatábla megfelelő lyukaiba dobni. Kifejezetten kicsiknek készült játék, ennek ellenére minden korosztály számára izgalmas!

Képek a játékról »


ÖKOkukaluk (ÖKO-Labirintusban felépíthető)

A két kezünket egymástól teljesen függetlenül, mégis tökéletes összhangban kell mozgatni a siker érdekében. Ez az ügyességi játék egyben nagyon jó fejlesztő program is, segít összehangolni a testünk finommotoros mozgásait, csiszolja a mozgáskultúránkat. A játék egyedül és párban is játszható.

Képek a játékról »


Lengő PET

Hagyományos szabályokkal játszott lengő teke. Cél minél több palackot eldönteni. Minden korosztály számára izgalmas játék, kiválóan lehet versenyt csinálni , csapatokban játszani. Helyigénye 4 nm.


Memóriatáblák (ÖKO-Labirintusban felépíthető)

Szelektív memória (24 képes "párosító" játék)

Energiamemória (24 képes "párosító" játék)

Falumemória (24 képes logikai "párosító" játék)

Óriás újrahasznosítás (48 képes logikai játék)


Energiaház (ÖKO-Labirintusban felépíthető)

A mágnes táblán egy lakóház látható a helytelen energiapazarló példákkal, melyeket a helyes, energiatakarékos megoldások mágneses ábráival kell elfedni. A játéktér helyigénye: 6 nm


Tili-toli (ÖKO-Labirintusban felépíthető)

Az óriási táblán a 9 vagy 12 db részletből álló képet kell kirakni tili-toli módszerrel. (A képen balra TVK60Juniálisra készített egyedi kép látható kézzel festve, ahol Etilla és Propilla a logot tartja) A másik képen egy bringázó kutya képét keresztül mesélünk a gyerekeknek a sport fontosságáról, valamint a közlekedési eszközökről környezetvédelmi szempontok alapján. A játéktér helyigénye: 6 nm


Útépítő

Az Útépítő játék során úthálózatot kell kiépíteni, amelyen a kukás autók akadálytalanul eljutnak a szelektív kukaszigetig. A 12 féle útrészletből kell egy 3X3-as pályát összeállítani, úgy, hogy az út folytonássag megmaradjon és minden autó eljusson minden kukáig. 10 éves kortól ajánlott logikai játék. (6-8 évesek szülői segítséggel meg tudják oldani a feladatokat!) A játéktér helyigénye: 9 nm


SZÉLmalom Harc

A SZÉLmalom lapátjait járótalpakon kell az akadálypályán végigvinni, majd kiválasztani azt a megfelelő hármat, mely illik az erőmű testéhez. Ha sikerült összeépíteni az óriás, igényesen dekorált makettet, akkor máris ki lehet próbálni! Vajon mire elég a szél ereje? Ha nem fúj a szél, a gyerekek is meg tudják forgatni a nagy kereket! S ha sikerült, felvillan a led lámpákból kirakott öko jel a szélerőmű testén.


Szorgos szortírozás

A hulladékokat el kell juttani a gyűjtőkig nyári sínen, zsákban futva, pókmászásban, bekötött szemmel, fakanálon stb stb. Időre mért teljesítményt nézünk. Ezt az állomást akkor javasoljuk, amikor több csapat vetélkedik egymással és menetlevelek alapján kell a gyerekeknek az állomásokat teljesíteniük.


Gumi Game

Ennél az állomásnál a gumihulladékokról, azok környezetbarát feldolgozási eljárásairól beszélgetünk a gyerekekkel. Mi akadályozza manapság a használt autógumi abroncsok hasznosításának elterjedését? Milyen újszerű megoldások léteznek?


Billegő labirintus (ÖKO-Labirintusban felépíthető)

A 4X4méteres kis labirintus játékunk a nagy labirintusunk kicsinyített mása. a játékot sokan tudják egyszerre játszani, a feladat olyan ügyesen döntögetni a játékteret, hogy a kis színes labda a megfelelő színű középen látható gyűjtőbe érkezzen. Felnőttek állva, zsínorok segítségével mozgatják, a gyerekek körbe tudják guggolni a labirintust. A mozgatáshoz az ügyes mechanikai megoldás miatt gyakorlatilag minimális erőfeszítésre van csak szükség. A játéktér helyigénye: 6 nm

Képek a játékról »


ÖKO-logika (ÖKO-Labirintusban felépíthető)

A táblán egy viszonylag egyszerű forgalmi helyzetet (megoldandó feladatot) láthatunk. A modernebb, négyütemű járgányok előre és hátra történő mozgatásával segíts a sötétre festett Trabantnak kijutni a parkolóból! A régi típusú kétütemű motorral szerelt autók és motorkerékpárok (Trabantok, Wartburgok, Simsonok, MZ-k és Jawa-k) által kibocsátott kipufogógáz jelentős mértékben szennyezi levegőnket!

Bővebben »

A kétütemű motorral hajtott járművek keverék üzemanyaggal működnek, azaz 40 liter üzemanyaghoz kb. 1 liter olajat kell önteni, mely egy része keni az alkatrészeket, egy jó része viszont a kipufogógázokkal a környezetbe jut. A motor kopásának csökkentéséhez pedig ólomadalék szükséges, vagyis a benzinhez ólomszármazékokat kevernek, így nagyon sok ólom is a környezetbe kerül. Az ólom nehézfém, az út menti növényekben felhalmozódva jut a természetes körforgásba ahonnan soha nem tűnik el, hiszen az ólom nem bomlik el. Mérgező, idegrendszer károsító hatású. A környezetterhelő kétütemű járművek forgalomból való kivonása folyamatban van. A környezetterhelő kétütemű járművek forgalomból való kivonása folyamatban van. A modernebb négyütemű autók égéstermékei (helyes beállítás esetén) szén-dioxidot, vizet és csekély mennyiségű kormot tartalmaznak, ami kevésbé környezetkárosító, mint a kétüteműek által a szén-dioxid mellett - a tökéletlen égés következtében a levegőbe kerülő - szén-monoxid és szénhidrogén vegyületek.

Képek a játékról »


Kukakirakó (ÖKO-Labirintusban felépíthető)

A darabokból egy szelektív hulladékgyűjtő sziget képeit kell helyesen egymás mellé tenni.A kirakó segíti a logikus gondolkodást, és a rész-egész kapcsolat meglátását. Az ábrázolt kép tetszés szerint megválasztható, lehet ez pl. állatokat ábrázoló/megújuló energia típusokat ábrázoló stb ábra. A játék helyigénye 1 nm, asztalon.


Energia kirakó (ÖKO-Labirintusban felépíthető)

Az 1X1,2méteres kirakón a megújuló energia típusok összefoglalása látható egy csodálatos, kézzel festett alkotáson. A tájképen minden apró részlet gondosan ki van dolgozva, ettől még izgalmasabb az építés. A játékot minden esetben szakanimátor vezeti, aki beszélget a mögöttes tudásanyagról a gyerekekkel. A játék helyigénye: 1 nm, asztalon

Képek a játékról »